Αλτσχάιμερ
Μία σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ πέτυχαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, οι οποίοι χαρτογράφησαν την προέλευση, τον τρόπο εξάπλωσης, καθώς και το λόγο για τον οποίο εξαπλώνεται.
Χρησιμοποιώντας την υψηλής ανάλυσης λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και σε πειραματόζωα, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια διευκρίνισαν τρεις θεμελιώδεις αρχές για το Αλτσχάιμερ: από πού ξεκινά, γιατί ξεκινά εκεί και πώς εξαπλώνεται.
Επί προσθέτως για να αναβαθμιστεί η κατανόηση του Αλτσχάιμερ, τα ευρήματα μπορεί να βελτιώσουν την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Nature Neuroscience».
«Εχει γίνει γνωστό εδώ και χρόνια ότι η αρχή του Αλτσχάιμερ βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου, γνωστή ως ενδορινικός φλοιός, δήλωσε ο δρ Σκοτ Σμολ, εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης.
«Αλλά αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει σε εν ζωή ασθενείς ότι ξεκινά ειδικότερα στον πλευρικό ενδορινικό φλοιό ή LEC, που θεωρείται η πύλη για τον "ιππόκαμπο", ο οποίος παίζει ρόλο - κλειδί στην εδραίωση της μακρόχρονης μνήμης, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Εάν επηρεαστεί ο ενδορινικός φλοιός, θα επηρεαστούν και οι άλλες περιοχές του ιππόκαμπου», πρόσεθεσε ο ερευνητής.
Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι με την πάροδο του χρόνου το Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται από τον LEC απευθείας σε άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, του βρεγματικού φλοιού και στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου που ελέγχει διάφορες λειτουργίες, όπως η αίσθηση του χώρου και του προσανατολισμού.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται «λειτουργικά», δηλαδή με το να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νευρώνων στον ενδορινικό φλοιό, το οποίο με τη σειρά του θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των νευρώνων στις όμορρες περιοχές.
Η τρίτη βασική ανακάλυψη της μελέτης είναι ότι η δυσλειτουργία του ενδορινικού φλοιού έγκεται στις αλλαγές που υφίστανται οι «Τ» και «APP» πρωτεΐνες.
«Ο LEC είναι ιδιαιτέρως ευάλωτος στο Αλτσχάιμερ, διότι συσσωρεύει την «Τ», η οποία κάνει πιο ευαίσθητο τον φλοιό στην συγκέντρωση της ΑΡΡ. Μαζί αυτές οι δύο πρωτεΐνες καταστρέφουν τους νευρώνες και θέτουν τη βάση για την εμφάνιση της νόσου», δήλωσε η δρ. Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας Κάρεν Νταφ, εκ των συντακτών της μελέτης.
Στην μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να χαρτογραφήσουν τις μεταβολικές ατέλειες στον εγκέφαλο 96 ανθρώπων.
«Αυτή η έρευνα μας έδωσε μία μοναδική ευκαιρία να εικονοποιήσουμε και να χαρακτηρίσουμε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ στο πιο πρώιμο και προκλινικό τους στάδιο. Αφού τώρα έχουμε εντοπίσει ακριβώς το σημείο έναρξης της νόσου και έχουμε δει ότι αυτές οι αλλαγές είναι παρατηρήσιμες με τη χρήση του fMRI, θα έχουμε τη δυνατότητα διάγνωσης της νόσου στο αρχικό στάδιο, όταν θα μπορεί να είναι θεραπεύσιμη και προτού εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ. Σμολ.
Παράλληλα, κατά τους ερευνητές, η νέα μέθοδος απεικόνισης θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ στο αρχικό στάδιο της νόσου