ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:
heliastheo96@gmail.com
Τετάρτη 24 Απριλίου 2019
Πώς το Zonars έγινε Athénée!!!
Μετά από 80 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1939, το Zonars αλλάζει όνομα, αποτέλεσμα τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Μιας απόφασης που πλέον υποχρεώνει σε μετονομασία του ιστορικού εστιατορίου από Zonars σε Athénée.
Στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 1939 στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ανήμερα του τορπιλισμού της «Έλλης».
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του πρωτότυπου για την εποχή χώρου εστίασης, του Έλληνα μετανάστη από τις ΗΠΑ Κάρολου Ζωναρά, το 1968, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος.
Ωστόσο, το 1995 η Διόνυσος ήρθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.
Έξι χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, το Zonars επιστρέφει ανακαινισμένο και έως το 2015 τελεί υπό την διοίκηση της εταιρείας Εverest.
Όμως το 2015 τα αδέλφια Πανά αναλαμβάνουν τη λειτουργία του. Μία λειτουργία που ωστόσο οδηγεί σε δικαστική διαμάχη και καταλήγει σε τελεσίδικη απόφαση αλλαγής του ονόματος του ιστορικού εστιατορίου, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού με αποτέλεσμα το Zonars να υποχρεώνεται να μετονομασθεί σε Athénée.
Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του θρυλικού χώρου με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι «μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις η διαχειρίστρια εταιρεία του Μεγάρου City Link, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα Zonars, αφού είχε ανακηρυχθεί διατηρητέα μονό μόνο η χρήση του χώρου και όχι του ονόματος».
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ως όμιλος PANAS SOPHISTICATED HOSPITALITY, αναλάβαμε το 2015 από τη διαχειρίστρια εταιρεία του γνωστού Μεγάρου City Link, την ευθύνη και το προνόμιο να αναβιώσουμε την καθημερινή αστική ευτυχία, που είναι άρρηκτα δεμένη με αυτό το εστιατόριο και το συγκεκριμένο σημείο και να την αναδείξουμε ως ευκαιρία για να μπει και πάλι στον χάρτη της Αθήνας και στο ταλαιπωρημένο κέντρο της. Πίσω από τα εμβληματικά παράθυρα στη λεωφόρο Πανεπιστημίου και στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου δημιουργήθηκε ένας φιλόξενος χώρος με lobby, εστιατόριο, και ένα μεγάλο μπαρ για μικρές αποδράσεις, που σέβονται τη γοητεία, που κρύβει η πόλη μας και η έντασή της.
Ο χώρος λειτουργούσε ήδη πριν το 2015 με το όνομα, που ανήκει στην ιστορία του. Ένα όνομα, που για κάθε Αθηναίο σήμαινε αποκλειστικά και μόνο «το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας». Μερικές φορές, όμως, τα ονόματα χάνουν τη σημασία τους. Και μερικές φορές οι χώροι αποσυνδέονται από τα ιστορικά τους ονόματα.
Έτσι μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις η διαχειρίστρια εταιρεία του Μεγάρου City Link, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα Zonars, αφού είχε ανακηρυχθεί διατηρητέα μονό μόνο η χρήση του χώρου και όχι του ονόματος.
Το όνομα κερδήθηκε τελικά στα δικαστήρια από εταιρεία που εδρεύει σε άλλο σημείο της Αθήνας.
Το όνομα Athénée, το νέο όνομα του χώρου, ταιριάζει σε αυτό το κεντρικό lobby της Αθήνας. To Athénée κατάφερε να ξαναδώσει στην Αθήνα την αστική της αίγλη συγκεντρώνοντας τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι το στέκι της πόλης και γράφει την καινούργια λαμπρή του ιστορία.
Ζημίες-σοκ από τη ΔΕΗ ύψους 903,7 εκατ. το 2018!!!
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα τρέχουν οι ζημίες της ΔΕΗ, αντανακλώντας το βαθύ διαρθρωτικό πρόβλημα της επιχείρησης και τις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στην αγορά ηλεκτρισμού, και όπως όλα δείχνουν η ΔΕΗ θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση. Από τα 183,8 εκατ. ευρώ ζημίες του πρώτου εξαμήνου και τα 299,5 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου, η χρήση του 2018 έκλεισε τελικά με ζημίες ύψους 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017. Αν μάλιστα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν τις προς πώληση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, τότε οι συνολικές ζημίες του 2018 εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών το 2017 237 εκατ. ευρώ. Μειωμένη κατά 44,55% εμφανίζεται και η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, η οποία υποχώρησε από τα 456 εκατ. ευρώ το 2017 στα 260,1 εκατ. ευρώ το 2018. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια η ΔΕΗ σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ επηρεάστηκε θετικά από τη σημαντική βελτίωση κατά 198,6 εκατ. ευρώ λόγω αντιστροφής των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών (169,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,9 εκατ. ευρώ το 2017), όπως επίσης και από τη μείωση κατά 157,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 της χρέωσης προμηθευτών για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Τα δυσμενή μεγέθη της ΔΕΗ συμπληρώνονται από τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 201,8 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4,1%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά από 86,7% το 2017 σε 81,9% το 2018. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ σόκαρε την αγορά ηλεκτρισμού και πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ οδήγησε σε απότομη πτώση την τιμή της μετοχής, η οποία κατέγραψε απώλειες της τάξης του 11,75%. «Τρέμουμε γιατί αν σκάσει, θα συμπαρασύρει το σύμπαν» ή «πρόκειται για βόμβα που δεν αφορά μόνο την αγορά ηλεκτρισμού αλλά συνολικά την οικονομία», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που διατύπωσαν χθες στην «Κ» εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς.
Για ζημίες ύψους 903,7 εκατ. ευρώ που προκαλούν «σοκ και δέος» έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τη δραματική αυτή εξέλιξη, που όπως είπε μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία-ζόμπι και «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη σκάσει στα χέρια τους η ωρολογιακή βόμβα που οι ίδιοι πυροδότησαν». Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Μανιάτης, τονίζοντας ότι μετέτρεψε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία σε συστημικό κίνδυνο για κατάρρευση της εθνικής οικονομίας.
«Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην επιχείρηση», ήταν η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα και να αποτινάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες για την πορεία της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης, στη θητεία του οποίου η ΔΕΗ καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ζημιών και κάθετη πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας, απέδωσε τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στην αύξηση των δαπανών για CO2 κατά 137,9 εκατ. ευρώ και την αυξημένη κατά 151,6 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ σε σχέση με το 2017, καθώς και στη μείωση των εσόδων λόγω της πτώσης των πωλήσεων συνεπεία της μείωσης του μεριδίου και της μειωμένης ζήτησης, αλλά και σε εφάπαξ επιπτώσεις. Για την αντιστροφή της μειωμένης κερδοφορίας ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι θα δρομολογήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι κρατάει «παγωμένο» ένα χρόνο τώρα.
Η συμφωνία αγοραπωλησίας των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης (SPA) προβλέπει ότι το 30% του τιμήματος κατ’ ανώτατο όριο θα επιστραφεί στον αγοραστή εφόσον εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. ο μηχανισμός ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Ρήτρα ΑΔΙ για την πώληση Μελίτης και Μεγαλόπολης
Ρήτρα AΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) περιλαμβάνει η συμφωνία αγοραπωλησίας των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης (SPA), που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και κοινοποίησε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, το SPA προβλέπει ότι το 30% του τιμήματος κατ’ ανώτατο όριο θα επιστραφεί στον αγοραστή εφόσον εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. μηχανισμός ΑΔΙ που να περιλαμβάνει και τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ο μηχανισμός που εγκριθεί από την Ε.Ε. για τα ΑΔΙ προβλέπει ανώτατο όριο πιθανής αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης κάτω από 40.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προβλέπεται μηχανισμός αναλογικής επιστροφής μέρους του τιμήματος στον αγοραστή εντός 15 ημερών από την έγκριση αυτού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, το SPA προβλέπει ότι το 30% του τιμήματος κατ’ ανώτατο όριο θα επιστραφεί στον αγοραστή εφόσον εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. μηχανισμός ΑΔΙ που να περιλαμβάνει και τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ο μηχανισμός που εγκριθεί από την Ε.Ε. για τα ΑΔΙ προβλέπει ανώτατο όριο πιθανής αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης κάτω από 40.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προβλέπεται μηχανισμός αναλογικής επιστροφής μέρους του τιμήματος στον αγοραστή εντός 15 ημερών από την έγκριση αυτού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή είναι ουσιαστικά και η μοναδική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο SPA, την οποία ωστόσο οι επενδυτές δεν αξιολογούν ως σημαντική. Οπως υποστηρίζουν, αυτό είχε ειπωθεί και στον προηγούμενο διαγωνισμό, αν και δεν είχε συμπεριληφθεί ως επίσημος όρος στο SPA και άρα είχε ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση των προσφορών. Γενικότερα η γνωστοποίηση του SPA δεν άλλαξε το κλίμα σε σχέση με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, ειδικά μετά την άνοδο της τιμής των CO2 στα 28 ευρώ ο τόνος, αλλά και η πλευρά της ΔΕΗ φέρεται να κρατάει χαμηλά τον πήχυ σε σχέση με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Ασαφής παραμένει για τους επενδυτές το ζήτημα της τροφοδοσίας της Μελίτης με λιγνίτη. Παρότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε από την περασμένη εβδομάδα ότι προχώρησε σε συμφωνία με την «Ορυχεία Αχλάδας» που τροφοδοτεί τη Μελίτη, μέχρι στιγμής δεν έχει αναρτηθεί στο VDR η σχετική σύμβαση, όπως η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει. Πέραν αυτού, κάποιοι εκ των υποψηφίων επενδυτών επισημαίνουν ότι το θέμα της τροφοδοσίας της «Ορυχεία Αχλάδας» είναι πολύπλοκο και αναφέρονται στο γεγονός ότι οι μετοχές της «Ορυχεία Αχλάδας» είναι υποθηκευμένες έναντι ανεξόφλητων οφειλών προς τις εταιρίες ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ στις οποίες είχε παραχωρηθεί η διαχείρισή της για ένα διάστημα.
Ως προς την τροφοδοσία της Μελίτης, το SPA προβλέπει ότι η Λιγνιτική Μελίτης πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα συνάψει με τη ΔΕΗ μια σύμβαση προμήθειας η οποία θα είναι προαιρετική για τον αγοραστή. Ως προς τα εργασιακά, το SPA αναφέρει ρητά ότι ο αγοραστής θα απέχει από απολύσεις προσωπικού για έξι έτη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Αναφέρει επίσης ότι ο περιορισμός των απολύσεων δεν ισχύει για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς και ότι σε τυχόν καταγγελία σύμβασης εργασίας θα οφείλεται αποζημίωση υπολογιζόμενη βάσει του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους στη ΔΕΗ. Προβλέπεται επίσης ότι αγοραστής και πωλητής θα καταρτίσουν συμφωνία για την κατανομή του κόστους αποξήλωσης των μονάδων παραγωγής του λιγνιτικού πεδίου εξόρυξης και ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει διαμέσου διαιτητικού πραγματογνώμονα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μερών.
Οι επενδυτές, πάντως, εκτιμούν ότι το διάστημα έως τις 6 Μαΐου που η ΔΕΗ έχει ζητήσει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι υπερβολικά σφικτό λόγω και της μεσολάβησης των αργιών του Πάσχα και ήδη έχουν ζητήσει από τη ΔΕΗ παράταση μερικών ημερών, ώστε να προλάβουν να αξιολογήσουν τους όρους του SPA. Εως και αργά χθες το βράδυ, πάντως, η ΔΕΗ δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα των επενδυτών, προφανώς λόγω της αυστηρής προειδοποίησης της Κομισιόν να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία αποεπένδυσης.
Φωτία στη μάχη για παραμονή στην Α1!!!
Ο Κολοσσός Ρόδου πήρε τη... ρεβάνς, στην επανάληψη των 31 δευτερολέπτων κόντρα στο Λαύριο και πήρε σπουδαία νίκη (71-69), σε ένα αποτέλεσμα που βάζει «φωτιά» στη μάχη της παραμονής.
Τα 31 δευτερόλεπτα του αγώνα του Λαυρίου με τον Κολοσσό Ρόδου παίχτηκαν την Μεγάλη Τετάρτη. Και η ομάδα που κατάφερε να πάρει τη νίκη ήταν ο Κολοσσός. Οι Ροδίτες κατάφεραν να βρουν 4 πόντους (ένα τρίποντο του Μπρόουνινγκ και 1/2 βολές του Μπιλή) και να ανατρέψουν το 69-67, φτάνοντας στη νίκη με 69-71 μέσα στο κλειστό του Λαυρίου.
Στα 26'' για το τέλος ο Μπρόουνινγκ με τρίποντο έγραψε το 69-70 για τον Κολοσσό. Το Λαύριο είχε την ευκαιρία να πάρει και πάλι το προβάδισμα, όμως ο Μιλόσεβιτς έκανε λάθος πάσα. Ο Μπιλής κέρδισε το φάουλ, με 6 δεύτερα για το τέλος του αγώνα και με 1/2 βολές έγραψε το 69-71. Το τρίποντο του Περράκη στην εκπνοή δεν βρήκε στόχο και έτσι ο Κολοσσός έφτασε στη νίκη με 69-71.
Το αποτέλεσμα αυτό φέρνει νέα δεδομένα στη «μάχη» της παραμονής, καθώς πλέον η ομάδα του Χρήστου Σερέλη βλέπει κατάματα τον υποβιβασμό στην Α2.
Με το αποτέλεσμα αυτό το Λαύριο βρίσκεται κάτω από την επικίνδυνη ζώνη, έχοντας 31 βαθμούς, την ίδια στιγμή που Ρέθυμνο και Κύμη βρίσκονται στους 32. Ο Κολοσσός με το αποτέλεσμα αυτό έχει 29 πόντους και ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ.
Την τελευταία αγωνιστική τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, όσον αφορά την παραμονή. Το Ρέθυμνο ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη, για να αντιμετωπίσει τον Άρη, ενώ η Κύμη θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Το Λαύριο υποδέχεται τον Ήφαιστο Λήμνου, ενώ ο Κολοσσός Ρόδου φιλοξενεί την ΑΕΚ στο Βενετόκλειο.
Η βαθμολογία στην ουρά μετά τη νίκη του Κολοσσού Ρόδου:
11. Ρέθυμνο 32 (7-18)
12. Κύμη 32 (7-18)
13. Λαύριο 31 (6-19)
14. Κολοσσός Ρόδου 29 (5-19)*
12. Κύμη 32 (7-18)
13. Λαύριο 31 (6-19)
14. Κολοσσός Ρόδου 29 (5-19)*
*Ο Κολοσσός Ρόδου έχει παιχνίδι λιγότερο, αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ.
Παιδεία: Ιδεοληψίες, ψηφοθηρία, ρουσφετάκια!!!
Σε κομματικές εκδουλεύσεις, σε επαναφορά ρυθμίσεων του παρελθόντος και εντέλει στη μικροκομματική πολιτική που δηλητηριάζει τη λειτουργία του ελληνικού κράτους από καταβολής του κατέληξε η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, που είχε προβληθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως μείζον εκσυγχρονιστικό βήμα.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες της Αριστεράς, αντέγραψε τα κακέκτυπα της δεκαετίας του 1980, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία πνοή, στρατηγική και πολιτικό όραμα, πλην της ικανοποίησης των ψηφοθηρικών στοχεύσεων του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεικτικά, το νέο σύστημα εισαγωγής είναι κακέκτυπο των δεσμών, τα Πρότυπα-Πειραματικά επιστρέφουν στο παλιό τους καθεστώς που ίσχυσε από το 1985, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το δόγμα του «κάθε πόλη και ΑΕΙ» αποθεώνεται, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα... έκαναν παρέλαση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργικό γραφείο και χθες πανηγύριζαν για τα τμήματα-ακαδημαϊκά ρουσφετάκια που πήραν για να κυματίζουν στα προεκλογικά μπαλκόνια τους. Χαρακτηριστικό της αμετροέπειας που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι διατάξεις του, πλέον από χθες, νόμου ψηφίστηκαν χωρίς αλλαγές, παρότι προκάλεσαν μπαράζ οξύτατων αντιδράσεων από όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους. Η χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής –με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά σε ονομαστική ψηφοφορία– αποτέλεσε το κύκνειο πολιτικό άσμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος, εμφανώς εκνευρισμένος από τις αντιδράσεις, κατέφυγε σε ειρωνείες και σκωπτικά σχόλια προς την αντιπολίτευση. Μάλιστα, μετά την αποστομωτική απάντηση που έλαβε το βράδυ της Δευτέρας από τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα –«Kύριε Γαβρόγλου, που πετάγεστε συνεχώς με αυτό το υφάκι, κόφτε το», του είπε– χθες ο υπουργός Παιδείας στην καταληκτική του ομιλία έφθασε να πει ότι «στη Βουλή εκφράστηκε και το πιο σύντομο ανέκδοτο, το αίτημα του ΚΚΕ για κριτική σκέψη».
Αναφορικά με το ν/σ, έως τώρα και μετά την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ το 2001, την ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση –τα ΑΕΙ δηλαδή– αποτελούσαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Χθες, έπεσε η αυλαία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα ΤΕΙ είτε απορροφήθηκαν από κάποιο πανεπιστήμιο είτε αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια. Τα ΑΕΙ από 32 έμειναν 24 (μόνον η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν συγχωνεύθηκε), ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, ο αριθμός των τμημάτων από 450 έως τώρα μειώνεται σε 430. Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε τη μείωση του αριθμού για να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι δημιουργεί τμήματα για ρουσφετολογικούς λόγους. Ωστόσο, η μείωση του αριθμού προκλήθηκε από τη συγχώνευση τμημάτων, ενώ η θέση Γαβρόγλου καταρρίπτεται από τη δική του (προ τριών εβδομάδων στην ΕΡΤ) εξαγγελία για αύξηση του αριθμού των εισακτέων για το έτος 2019-2020.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας δεν εξήγησε γιατί έκανε δεκτές τις εκπρόθεσμες βουλευτικές τροπολογίες που του πρότειναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για νέα τμήματα σε Αργος, Εδεσσα, Κοζάνη και Φλώρινα. Με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια τα αποφάσισε; Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Λουκάς Βλάχος αποτύπωσε την κατάσταση δηλώνοντας στην «Κ»: «Είναι έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση να διαλύσει τον βασικότερο μοχλό της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, την εκπαίδευση, με τροπολογίες που έγιναν κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα».
Αντί της κατάργησης, διπλές εξετάσεις
Η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατέληξε σε... διπλές εξετάσεις (περιφερειακές και πανελλαδικές) στα ίδια μαθήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά χειρός του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, επαναφέρει το σύστημα των δεσμών που ίσχυσε επί ΠΑΣΟΚ, επικρινόμενος μάλιστα ότι θέτει σε αμφισβήτηση το κεκτημένο της μεταπολίτευσης, δηλαδή το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Ειδικότερα, ο βασικός κορμός του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ που ψηφίστηκε χθες προσομοιάζει με το μακροβιότερο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά, αυτό των δεσμών. Οι δέσμες καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Τότε οι μαθητές εξετάζονταν σε τέσσερα μαθήματα για τις σχολές ενός και μόνον επιστημονικού πεδίου.
Ωστόσο, με το νέο σύστημα καθιερώνεται ένα... εξεταστικό παράδοξο: οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα για να πάρουν το απολυτήριό τους (τα θέματα θα ορίζονται από καθηγητές ανά ομάδες σχολείων της ίδιας περιφέρειας) και ένα μήνα μετά θα εξετάζονται εκ νέου στα ίδια μαθήματα (με θέματα ορισμένα από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων-ΚΕΕ) για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή αναθέτοντας τα θέματα των κρίσιμων πανελλαδικών στην ΚΕΕ, ουσιαστικά το υπουργείο αποδέχεται μια γκρίζα ζώνη του νέου συστήματος, η οποία σχετίζεται με τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που θα έχουν τα θέματα για το απολυτήριο, ανά περιφέρεια σχολείων. Παράλληλα, η ελεύθερη πρόσβαση κατέληξε να αφορά σχολές χαμηλής ζήτησης και βάση εισαγωγής κάτω από το 10.
Από την άλλη, τους τίτλους τέλους της προσπάθειας για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία που ξεκίνησε το 2011 με την ίδρυση των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας. Το βασικό στοιχείο του νέου συστήματος, για το οποίο υπάρχουν οι περισσότερες αντιδράσεις από γονείς, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που θα στελεχώσουν τα ΠΠΣ δεν θα έχουν αξιολογηθεί προηγουμένως. Ο νόμος 3966 του 2011 άλλαξε άρδην το θεσμικό πλαίσιο των σχολείων καθιερώνοντας την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους. Πλέον ο κ. Γαβρόγλου κάνει βήματα προς το παλαιότερο καθεστώς που ίσχυσε από το 1985 και μετά, όταν τα Πειραματικά Σχολεία είχαν μετατραπεί σταδιακά σε σχολεία της γειτονιάς.
Δευτέρα 15 Απριλίου 2019
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)