ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Φεύγει η Sony Pictures από την Ελλάδα… και άλλα λουκέτα έρχονται!!!


Τα τελευταία βήματα μιας ολιγόχρονης αλλά αποδοτικής «καριέρας» στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η εταιρεία Sony Pictures Home Entertainment, η μεγαλύτερη ξένη επιχείρηση στον τομέα της διανομής κινηματογραφικών παραγωγών και ταινιών DVD.yfesi Φεύγει η Sony Pictures από την Ελλάδα...  και άλλα λουκέτα έρχονται!!!
Η ελληνική θυγατρική της αμερικάνικης Sony Pictures Entertainment σταματά τις δραστηριότητές της στη χώρα μας και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει αποχωρήσει από την ελληνική αγορά το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να κλείσει και να εκχωρήσει σε άλλη εταιρεία του κλάδου τα δικαιώματα των παραγωγών ταινιών που διακινούσε. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι παραγωγές της μητρικής Sony Pictures, της Universal Pictures, αλλά και της Walt Disney Studios.
Ήδη το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της εταιρείας έχει περάσει στην ανεργία μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που θα συνεχιστούν ως το Φθινόπωρο, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις για την ανάθεση των δικαιωμάτων διανομής σε άλλες εταιρείες του χώρου.
Την απόφαση για την αποχώρηση της Sony Pictures Entertainment Hellas από την αγορά έλαβε η αμερικάνικη μητρική, καθώς οι δραστηριότητες της εταιρείας -η οποία αποτέλεσε και την πρώτη θυγατρική studio παραγωγής του Hollywood στην Ελλάδα το 2006- έχουν συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία διετία λόγω της κρίσης στον χώρο του κινηματογράφου, των εφημερίδων (προσφορές DVD κ.ά.) και γενικά της οικιακής ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα οι τελευταίες χρήσεις να είναι ζημιογόνες.
Η απόσυρση ενός ακόμη ισχυρού πολυεθνικού ονόματος από την Ελλάδα προσθέτει νέους κρίκους στην αλυσίδα της αποεπένδυσης που σφίγγει τη χώρα μας, σε μια περίοδο που η οικονομία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Ενδεικτικό της ορμής με την οποία «βούλιαξε» η αγορά του home entertainment στην Ελλάδα είναι ότι μέσα στην τελευταία τριετία η Sony Pictures έχασε το 50% του τζίρου της που το 2011 διαμορφώθηκε στα 6,68 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τα «φέσια» μεγάλων πελατών και την κρίση στον τύπο είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να καταγράψει ζημιές 578 χιλ. και 421,6 χιλ. ευρώ αντίστοιχα κατά τις δύο προηγούμενες χρήσεις.
Η αποχώρηση της Sony Pictures Hellas δεν φαίνεται να επηρεάζει τις δραστηριότητες της άλλης θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου Sony Music, η οποία πάντως έχει υποστεί εξίσου σημαντικό πλήγμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εργασιών της με τον τζίρο της να υποχωρεί πέρυσι σε μόλις 3 εκατ. ευρώ και τις ζημιές να ξεπερνούν τα 5,6 εκατ. ευρώ, όταν λίγα χρόνια πριν οι πωλήσεις ξεπερνούσαν τα 18 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα προβληματική εικόνα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια και οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διανομής ταινιών στην Ελλάδα, με την κάθετη μείωση των εργασιών να πυροδοτεί φήμες και για άλλα «λουκέτα».
Short URL: http://thenetwar.com/?p=75582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου