ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Με απώλειες 14% αποχαιρετά τον Οκτώβριο το Χ.Α.!!!

Ένας από τους χειρότερους μήνες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μήνας που μας αποχαιρετά για το ελληνικό χρηματιστήριο, όχι μόνο από άποψη επίδοσης αλλά και λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας και αστάθειας που υπήρξε συνέπεια κατά κύριο λόγο αφενός της πολιτικής αβεβαιότητας που διανύει η χώρα και αφετέρου της διόρθωσης που υπήρξε και στις διεθνείς αγορές. Οι φόβοι της παγκόσμιας επιβράδυνσης σε συνδυασμό με το στοιχείο του αποπληθωρισμού, κλόνισαν τις διεθνείς χρηματαγορές που απολάμβαναν πολλές από αυτές ιστορικά υψηλά το Σεπτέμβριο.

Σήμερα αδιαμφισβήτητα το γεγονός που σφράγισε τις διεθνείς αγορές ήταν η απρόσμενη διεύρυνση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, με την Τράπεζα να αυξάνει κατά 30 τρισ. γιεν το ήδη υπάρχον πρόγραμμα, δύο μέρες μετά τον τερματισμό του ιστορικού αντίστοιχου προγράμματος στην Αμερική. Ως συνέπεια οι διεθνείς αγορές επιδόθηκαν σε ισχυρά κέρδη, με την Αμερική να καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί αρχικώς αλλά να... εσωτερικεύεται τελικώς, για άλλη μια φορά.

Ενδεικτικό στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η αντιστρόφως ανάλογη σχέση της κίνησης του ΓΔ με τον όγκο συναλλαγών. Ο τζίρος ενισχύθηκε όταν υποχώρησε το επίπεδο τιμών. Στην τελευταία ώρα, επικράτησε αρκετή μεταβλητότητα, με την αγορά οριακά να μην χάνει το θετικό πρόσημο, για να κλείσει τελικώς με το 1/3 των ενδοσυνεδριακών της κερδών (+0,98%). 

Στη μηνιαία εικόνα της αγοράς, οι μη τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο, με τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΜΙΓ να χάνουν πάνω από 30%, ενώ ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχασαν πάνω από 20%. Σε «καλύτερη μοίρα» οι τράπεζες καθώς η διόρθωση αυτών είχε ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προεξοφλώντας το χειρότερο σενάριο για τα stress test. Τα προσχήματα κράτησε μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ όπου σημείωσε και οριακά κέρδη για το μήνα της τάξης του 0,5%. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου