ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Και νέα σφαγή για τους στρατιωτικούς!!!

Το... μαρτύριο της σταγόνας ξεκινάει από μεθαύριο Δευτέρα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και αποστράτους, καθώς θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή που θα επεξεργαστεί το νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει νέες μειώσεις, οδηγώντας τους οριστικά στην οικονομική εξαθλίωση.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», μεθαύριο στο αμφιθέατρο του ΓΕΣ και υπό την προεδρία του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Οικονόμου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η 15μελής επιτροπή, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση για το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εκπληξη, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ίσως γιατί οι περικοπές θα αφορούν μόνον τις Ενοπλες Δυνάμεις!

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των απόστρατων αξιωματικών, καθώς παρότι στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να συμμετέχουν και οι Ενώσεις Αποστράτων σε αυτήν την Επιτροπή, κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν στις προθέσεις του υπουργείου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Κώστας Ιατρίδης επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Ελευσινιώτη και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο κ. Ελευσινιώτης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στον κ. Παναγιωτόπουλο και μετά να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, για το 2014 υπάρχει η περαιτέρω μείωση δαπανών λόγω νέου μισθολογίου για ένστολους ύψους 88.200.000 ευρώ και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων ένστολων λόγω νέου μισθολογίου ύψους 161.800.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν άλλα 5.900.000 ευρώ το 2015 και 5.100.000 ευρώ το 2016, εξαθλιώνοντας πλήρως το σύνολο των στελεχών, που ήδη έχουν δει να χάνουν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από το 50% του εισοδήματός τους, πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τίποτε με την τρόικα, στην κατεύθυνση μείωσης των περικοπών ή ακόμη και αναστολής τους. Η «γραμμή» που υπάρχει είναι ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, δεν πρέπει να μας εμποδίσει το πολιτικό κόστος, αφού αυτό που καίει είναι να βγει το πρόγραμμα»! Η εξέλιξη αυτή έχει εξαγριώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία βλέπουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρκείται μόνον σε βαρύγδουπες δηλώσεις και δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει τη «σφαγή» στα οικονομικά, που έχει επιπτώσεις τόσο στο ηθικό όσο και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2014, τα στελέχη θα πληρώνονται στο διοικητικό βαθμό που φέρουν και πιθανότατα καταργείται το επίδομα εξομάλυνσης. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταβάλλεται προσπάθεια το νέο ειδικό μισθολόγιο που σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί από το 2014 για τους στρατιωτικούς να προσεγγίζει τις τρέχουσες αποδοχές, φυσικά με τον φέροντα διοικητικό βαθμό και προφανώς με ένα επιπλέον επίδομα, ώστε να καλυφτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος η διαφορά. Η τελική μορφή του νέου ειδικού μισθολογίου αναμένεται να καθοριστεί μετά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οπότε θα έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει και η οικονομική κατάσταση για το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι του έτους. Σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στο τέλος του έτους, τότε φυσικά θα έχουμε νέο ειδικό μισθολόγιο από το νέο έτος, με περαιτέρω μειώσεις των μισθών.

Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, διότι πέρυσι η στρατιωτική ηγεσία δεν μπόρεσε να ανακόψει το κύμα μειώσεων σε βασικούς μισθούς, επιδόματα και την κατάργηση, των οδοιπορικών μηνός και επιδόματος παραμεθορίου. Αυτό το γεγονός προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στα στελέχη για το κατά πόσο η υπάρχουσα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι σε θέση να διαχειριστεί επαρκώς και για το συμφέρον των στελεχών το νέο ειδικό μισθολόγιο που σχεδιάζεται για το 2014.  
ΠΗΓΗ:http://www.dimokratianews.gr/content/14907/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου