ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΑΙL ΜΟΥ:

heliastheo96@gmail.com

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Στα... βήματα του Καποδίστρια!!!

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η σχέση του, πρωτίστως, με την Αίγινα αποτελεί το θέμα της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Η περίπτωση Καποδίστρια».

Εργo της Μαίρης Γαλάνη -Κρητικού
Εργo της Μαίρης Γαλάνη -Κρητικού
Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας αποτελώντας ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο, στους τόπους, στα γεγονότα και στις συναντήσεις στη ζωή του σπουδαίου Ελληνα πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια, που τόσο έχει στιγματίσει με τη δράση του την Αίγινα.
Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από το πορτρέτο του ίδιου του Καποδίστρια, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε, καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα καταρχήν αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα (τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτίρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτήν τη στιγμή καταρρέουν).
Στην Αίγινα, για παράδειγμα, τα περισσότερα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια του νησιού, όπως το Ορφανοτροφείο (πρώην φυλακές της Αίγινας), που ακόμη υπάρχει η αισιοδοξία να μετατραπεί σε σημαντικό κέντρο πολιτισμού στο πλαίσιο ενός έργου που μένει ημιτελές, το Κυβερνείο και το Εϋνάρδειο (πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού), συνδέονται με εκείνον. Το στασίδι του στον μητροπολιτικό ναό του νησιού παραμένει επίσης εκεί, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης.
Εργo του Παναγιώτη Πασάντα
Εργo του Παναγιώτη Πασάντα
Στην εικαστική περιήγηση στη ζωή και στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, σε επιμέλεια Ιριδας Κρητικού, συμμετέχουν διακεκριμένοι αλλά και νέοι εικαστικοί, ζωγράφοι και γλύπτες.
Η έκθεση που οργανώνεται στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του «Fistiki Fest 2015» θα φιλοξενηθεί έως και τις 7 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και στη συνέχεια θα μεταφερθεί με επιπλέον συμμετοχές καλλιτεχνών στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.
Συμμετέχουν οι: Ολγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Εύα Κουτσούκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Παπασάικας, Γιάννης Παππάς, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.
Αντιγόνη Καράλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου